Software Defined Blog

Hoe Software Defined is SDN eigenlijk?

Software Defined Networking

Van mijn collega heeft u inmiddels vernomen waar de stekkers in moeten wanneer u #VMware #NSX toe wilt passen. Nu gebruikt niet iedereen VMware, maar het idee van #softwaredefinednetworking spreekt zeer zeker aan buiten VMware omgevingen; ultieme wend- en schaalbaarheid binnen je #datacenternetwerk.
Software defined networking wordt gek genoeg zowel binnen #software als #hardware toegepast. We praten dan over virtuele dan wel fysieke netwerkswitches. Het idee bij beide is dat we de “brains” loskoppelen van de “muscles” en deze centraliseren. Op deze wijze kunnen er veel efficiënter beslissingen worden genomen die betrekking hebben op het netwerkverkeer.

Verdeel en heers

Zie het als de moderne generaal die via geavanceerde satellieten visueel overzicht heeft over het slagveld en op basis daarvan tijdens de slag zijn pelotonscommandanten kan aan/bijsturen. Dit in plaats van Napoleon die bij Waterloo vóór de slag zijn orders uitdeelde en vervolgens daarna niet of nauwelijks meer kon bijsturen en moest vertrouwen op het inzicht van zijn afzonderlijke pelotonscommandanten…

Openflow

#SDN toegepast op virtuele switches is bijvoorbeeld VMware NSX, maar ook #Microsoft Hyper-v Network Virtualization of Open vSwitch. Dit zijn technologieën die worden toegepast binnen het datacenter, dit kan ook niet anders omdat de virtuele switches onderdeel uitmaken van de #hypervisor.
Er zijn natuurlijk ook genoeg voordelen te bedenken om SDN buiten het data center toe te passen. Echter kunnen daar geen virtuele switches worden toegepast omdat daar tenslotte ook geen Hypervisor aanwezig is. Hier komt het #OpenFlow protocol in beeld. Dit protocol zorgt ervoor dat de Open Flow controller (the brains) de fysieke #switches (the muscles) kan aansturen. De eerste vraag die wij dan vaak krijgen is; wat als de Open Flow controller uitvalt? Allereerst kan deze zowel fysiek dan wel virtueel redundant worden uitgevoerd. Daarnaast is de vergelijking wederom goed te maken met het militaire voorbeeld eerder. Wanneer de Generaal wordt “uitgeschakeld” zullen de pelotonscommandanten de laatst gegeven orders uitvoeren. Zo gaat het ook met de switches.

Het zit al in de benaming van “Open Flow” dat het een “open” protocol betreft. Hiermee kan net zoals in het #SDDC een hardware onafhankelijk (white boxing) #architectuur worden ontworpen. De enige voorwaarde die aan de switching hardware zit, is dat deze het Open Flow protocol moet ondersteunen.

Over de auteur Bekijk alle posts Website auteur

Eric Meybaum

Eric Meybaum

# ReactiesReageer

Leave a Reply

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: